Slovensko - Kanada po 2. tretine štvrťfinále 2:3

17.05.2012 Celý región

Bratislava 17. máj 2012 (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili dnes v Helsinkách na svoj štvrťfinálový zápas proti favorizovanej Kanade. Slovákom sa podarilo postúpiť medzi najlepšiu osmičku po piatich rokoch čakania. Vďaka postupu do štvrťfinále šampionátu získali aj miestenky na ZOH 2014 v Soči a "zabili tak jednou ranou dve muchy".

Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek navyše oslavuje dnes - v deň štvrťfinálového zápasu - jubilejné 65. narodeniny a tak je jasné, aký darček si prial najviac. Postúpiť cez hviezdami nabitú Kanadu však bude tvrdý oriešok, no podľa českého kormidelníka by mala cesta viesť cez prvý gól.


Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka odštartovali boje na šampionáte práve proti zámorskej veľmoci. V úvodnom zápase helsinskej A-skupiny si verili a spoliehali sa na to, že Kanaďania budú mať v prvom stretnutí problémy so širším klziskom a aklimatizáciou. Aj keď odohrali dôstojný zápas, "javorové listy" boli predsa len o čosi lepšie a tešili sa z triumfu 3:2. "Vo štvrtok sa pokúsime odohrať podobný zápas, ako bol ten prvý, no už s väčším pokojom. Vtedy sme ešte nevedeli, čo nás čaká a mali sme tu veľa mladých hráčov, ktorí ešte nehrali proti hokejistom z NHL. Teraz už majú nejaké skúsenosti," vyhlásil Vůjtek.


Situácia sa oproti prvému duelu zmenila aj k horšiemu. Kým vtedy mal Vůjtek k dispozícii štyri kompletné päťky, vo štvrtok to tak určite nebude. Po zraneniach Kristiána Kudroča a Dominika Graňáka môže počítať iba so šiestimi obrancami, vylúčený je aj štart Marcela Hossu. Navyše menšie šrámy majú aj Mário Bližňák a center prvého útoku Michal Handzuš, ktorí v stredu neboli na ľade a trénovali iba v posilňovni.

Kanada v dnešnom stretnutí nastúpi bez obrancu obranca Marca Methota. Jednozápasovým dištancom ho potrestala disciplinárka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) za nebezpečný faul na Bielorusa Jevgenija Kovyršina v poslednom dueli skupinovej fázy turnaja.Incident sa udial sedem sekúnd pred koncom poslednej tretiny pri mantineli v obrannom pásme Kanady. Bieloruský hráč zanechal na ľade krvavé stopy. "Methot dvakrát narazil Kovyršina na mantinel, pričom si tento pri druhom ataku udrel hlavu," informoval internetový portál iihf.com.


Tréner Vladimír Vůjtek postavil do bránky opäť Jána Laca. Mužstvá nastúpili v týchto zostavách:

Kanada: Ward - Keith, Bouwmeester, Phaneuf, Russell, Schenn, Quincey, Murray - Perry, Getzlaf, Kane - Sharp, Nugent-Hopkins, Benn - Eberle, Tavares, Skinner - Burrows, O'Reilly, Ladd - Purcell
SR: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič

Kanada - Slovensko 3:2 (1:2, 2:0), po 2. tretine
Góly: 17. Kane (Getzlaf), 27. Skinner (Eberle, Sharp), 38. Burrows (Russell, Ladd) - 6. Kopecký (Radivojevič, Handzuš), 10. Šatan (Hudáček, Surový)
 

Vyberte región